Έχετε σκεφτεί ποτέ γιατί οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που χάνουν βάρος τείνουν να το ανακτούν;
Ακολουθούν 10 λόγοι για τους οποίους οι δίαιτες συχνά αποτυγχάνουν:
- Πολύ στερητικές δίαιτες: Οι δίαιτες που είναι πολύ στερητικές ή αποκλείουν ολόκληρες ομάδες τροφίμων μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρηθούν μακροπρόθεσμα. Η στέρηση των αγαπημένων τροφών ή των βασικών θρεπτικών συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα δυσαρέσκειας και μεγαλύτερη πιθανότητα να τα παρατήσει.
- Μη ρεαλιστικοί στόχοι: Πολλές δίαιτες υπόσχονται γρήγορα αποτελέσματα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Όταν αυτά τα αποτελέσματα δεν πραγματοποιούνται τόσο γρήγορα όσο αναμενόταν, τα άτομα μπορεί να αποθαρρυνθούν και να εγκαταλείψουν την προσπάθεια.
- Έλλειψη εξατομίκευσης: Δεν είναι όλες οι δίαιτες κατάλληλες για όλους. Το σώμα και ο μεταβολισμός μας ποικίλλουν και μια προσέγγιση που ταιριάζει σε όλους μπορεί να μην λειτουργεί για όλους. Οι προσωπικές προτιμήσεις, οι πολιτισμικοί παράγοντες και οι ιατρικές καταστάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την επιλογή μιας δίαιτας.
- Βραχυπρόθεσμοι στόχοι: Πολλές δίαιτες έχουν σχεδιαστεί για βραχυπρόθεσμους στόχους, όπως η απώλεια συγκεκριμένου βάρους για μια εκδήλωση(π.χ γάμος, ταξίδι κλπ.). Μόλις επιτευχθεί ο στόχος, τα άτομα μπορεί να επιστρέψουν στις παλιές διατροφικές τους συνήθειες, οδηγώντας σε ανάκτηση βάρους.
- Αποτυχία αντιμετώπισης των υποκείμενων αιτιών: Συχνά, η υπερκατανάλωση τροφής ή οι κακές διατροφικές επιλογές μπορεί να συνδέονται με συναισθηματικά ερεθίσματα, στρες ή άλλους ψυχολογικούς παράγοντες. Εάν αυτά τα υποκείμενα ζητήματα δεν αντιμετωπιστούν με την βοήθεια του κατάλληλου επιστήμονα, είναι πιο πιθανό τα άτομα να επιστρέψουν στα προηγούμενα διατροφικά τους πρότυπα.
- Έλλειψη βιώσιμων αλλαγών στον τρόπο ζωής: Η επιτυχής διαχείριση βάρους απαιτεί μακροπρόθεσμες αλλαγές στον τρόπο ζωής και όχι προσωρινές διορθώσεις. Εάν μέσω της υιοθέτησης μια δίαιτας δεν εκπαιδεύονται τα άτομα πώς να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές στην καθημερινή τους ζωή, η προσπάθεια δεν θα επιτύχει μακροπρόθεσμα.
- Εστίαση σε διάφορους “κανόνες”: Οι δίαιτες που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε εξωτερικούς κανόνες, όπως η αυστηρή μέτρηση θερμίδων ή οι συγκεκριμένοι χρόνοι γευμάτων, μπορεί να είναι δύσκολο να τηρηθούν. Ενδεχομένως να μην ενθαρρύνουν μια υγιή σχέση με το φαγητό και μπορεί να οδηγήσουν σε αισθήματα ενοχής ή αποτυχίας εάν δεν ακολουθηθούν με ακρίβεια.
- Κοινωνικοί παράγοντες: Κοινωνικές εκδηλώσεις, γιορτές και περιβάλλοντα που δεν ευθυγραμμίζονται με τους περιορισμούς της δίαιτας μπορεί να δυσκολέψουν την τήρηση του διαιτολογίου. Το να νιώθετε απομόνωση ή να μην μπορείτε να απολαύσετε κοινωνικές περιστάσεις μπορεί να συμβάλει στην εγκατάλειψη της δίαιτας.
- Φαινόμενο “πλατό” (plateau) και αργή πρόοδος: Καθώς το σώμα προσαρμόζεται στις αλλαγές, η απώλεια βάρους μπορεί να επιβραδυνθεί, οδηγώντας σε απογοήτευση. Οι διαιτώμενοι μπορεί να το ερμηνεύσουν αυτό ως σημάδι αποτυχίας και όχι ως φυσιολογικό μέρος του ταξιδιού απώλειας βάρους.
- Έλλειψη μακροπρόθεσμης παρακολούθησης από διαιτολόγο: Σε αρκετές περιπτώσεις οι διαιτώμενοι επισκέπτονται τον διαιτολόγο μόνο όσο βρίσκονται στην διαδικασία απώλειας βάρους, χωρίς να πραγματοποιούνται συνεδρίες συντήρησης βάρους.
Να θυμάστε ότι επιτυχημένη δίαιτα δεν είναι αυτή που θα σου αλλάξει το βάρος αλλά τον τρόπο σκέψης γύρω από το φαγητό, αλλάζουμε μυαλά όχι μόνο κιλά!